Windturbines zijn niet mooi

Op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022 vond er een windmolendebat plaats in Utrecht Overvecht. Zoals bekend overweegt Utrecht weer om windturbines in Lage Weide te plaatsen. Die zullen ook in Stichtse Vecht zichtbaar zijn. Aan de meer dan 100 aanwezigen vertelde onder andere de voorzitter van De Buren van Lage Weide over de nadelen van windturbines. De voordelen werden belicht door de energiecoƶperatie Rijne Energie. Beide beriepen zich selectief op wetenschappelijke bronnen.

Windmolendebat Lage Weide in boksring.

Helaas kwam de echte vraag nauwelijks aan bod: hoe voorkomen we met z’n allen dat de opwarming van de aarde beperkt blijft tot 1,5 graad. Najaar 2021 werd tijdens de klimaattop van de verenigde Naties in Glasgow bevestigd dat een opwarming van 2 graden een grote kans geeft op onomkeerbare gevolgen. Denk daarbij aan het smelten van enorme massa’s ijs op Groenland, het wegvallen van de warme Golfstroom en het ontdooien van de permafrost in SiberiĆ«. Allemaal zaken die grote invloed kunnen hebben op ons land.

Bij zulke grote gevolgen zou je kunnen denken dat een paar windturbines bij ons niet uitmaken. Maar juist bij grote problemen (“uitdagingen”) moet je het hebben van “alle kleine beetjes helpen”. En inderdaad: windturbines zijn niet mooi. Maar dat is een A2 ook niet. En nog minder mooi is als we aan onze (klein)kinderen nog maar een half Nederland over laten, omdat de rest onder water staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *